Ένας χρόνος χωρίς τον ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ!

Απρίλιος 2022

Λες και ήταν χτες! Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως ο Βασίλης Σεβαστής έφυγε από κοντά μας. Και όμως, πέρασε ήδη ένας χρόνος από το άδικο χαμό του πολυτάλαντου συνεργάτη και φίλου. Του ανθρώπου που με το ήθος του σημάδεψε τα αθλητικά δρώμενα στη χώρα μας. Αυτού, που δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για τα πιστεύω του.

Ο Βασίλης Σεβαστής υπήρξε πραγματικά μια τεράστια μορφή. Μια μεγάλη προσωπικότητα στον χώρο του ελληνικού κλασικού αθλητισμού και όχι μόνο. Μια προσωπικότητα που αγάπησε με πάθος τον στίβο, υπηρετώντας τον από διάφορες θέσεις για περισσότερο από 50 χρόνια και που θεωρούσε τους ανθρώπους του ως δεύτερη οικογένεια.

Όμως ξαφνικά, ο Βασίλης έφυγε από κοντά μας! Έφυγε από τη ζωή εντελώς άδικα, αλλά και αρκετά πικραμένος. Άδικα, γιατί αν και γεννημένος νικητής, δεν μπόρεσε να κερδίσει τον πιο ύπουλο εχθρό των ημερών μας, τον “covid-19” και πικραμένος, γιατί κάποιοι τον αμφισβήτησαν και τον κατηγόρησαν. Τον κατηγόρησαν τη στιγμή που προσπαθούσε με συνέπεια, αγάπη και υπευθυνότητα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την μεγάλη του αγάπη, τον στίβο.

Τον Βασίλη Σεβαστή τον ήξερα ως ένα καλό δεκαθλητή με διακρίσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό, έναν πρωταθλητή που θαύμαζα ιδιαίτερα. Αργότερα τον έμαθα ως Τεχνικό Σύμβουλο και αρκετά μετά, ως Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Προσωπικά συνεργάστηκα μαζί του και αποκτήσαμε φιλικές σχέσεις την τελευταία εξαετία της ζωής του. Γνωριστήκαμε σε μία Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πειραιά και μετά από αρκετή κουβέντα, μου έκανε την  πρόταση να ασχοληθώ με την Ομοσπονδία. Από τον Οκτώβριο του 2016 – χρονιά που εκλέχτηκα κι ανέλαβα την θέση του Ταμία στον ΣΕΓΑΣ – είχαμε σχεδόν καθημερινή συνεργασία. Ο Βασίλης εκτελούσε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, αλλά στην ουσία λειτουργούσε και ως Πρόεδρος, Διευθυντής, Προϊστάμενος, Τεχνικός Σύμβουλος, ακόμη και ως Υπάλληλος της Ομοσπονδίας. Ενημερωμένος πλήρως για όλους και για όλα, ήλεγχε και έδινε τις καταλληλότερες λύσεις όταν και όποτε χρειάζονταν. Πολλές φορές απασχολούνταν ακόμη και τα Σαββατοκύριακα στο γραφείο ή στο σπίτι, προσπαθώντας να είναι έτοιμος πριν από τους άλλους. Με εκτιμούσε και τον εκτιμούσα παρόλο που δεν γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, όπως με άλλους συναδέλφους και φίλους του από τον χώρο του κλασικού αθλητισμού. Το μεγαλύτερο προσόν του Βασίλη ήταν ότι προσπαθούσε να πάρει από τον κάθε συνεργάτη του τα θετικά στοιχεία, ενώ με τον τρόπο του απομόνωνε τα αρνητικά του. Είχε μάθει βλέπετε, τόσα χρόνια στους στίβους και στην Ομοσπονδία να παλεύει και να διεκδικεί, με δημοκρατικές πάντοτε διαδικασίες, το καλύτερο δυνατό. Δεν δίσταζε ακόμη και να κοντραριστεί για τις διεκδικήσεις του. Πολλές κουβέντες κάναμε κατά καιρούς για τα προβλήματα του κλασικού αθλητισμού, ενώ το απωθημένο του ήταν η δημιουργία ενός σταδίου κλασικού αθλητισμού στο λεκανοπέδιο. Το σπίτι του στίβου, όπως έλεγε. Το είχε απωθημένο από τότε που χάθηκε το στάδιο Καραϊσκάκη. Και είχε βρει το χώρο και τους ανθρώπους που θα υλοποιούσαν το σημαντικό αυτό έργο, αλλά δεν πρόλαβε αφού άλλαξε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παγώσει το σημαντικό αυτό έργο.  Το πιο πικρό ποτήρι του το πρόσφερε ο Νόμος Αυγενάκη. Ένας Νόμος που απαγόρευε την επανεκλογή του λόγω ορίου ηλικίας. Το θεωρώ εντελώς άδικο για εκείνον, αφού ο άνθρωπος είχε πολλά ακόμη να προσφέρει.

Τέλος, μαζί νοσήσαμε στις αρχές Μαρτίου του 2021 και με διαφορά μιας ημέρας εισαχθήκαμε στο νοσοκομείο. Δεν μπορώ να ξεχάσω πως ενώ ο άνθρωπος υπέφερε στο κρεβάτι του πόνου και δεν συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, κάποιοι έγραφαν ότι φοβόνταν να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του 2021 για να μην τους αντιμετωπίσει. Ντροπή τους! Εγώ με την βοήθεια του Θεού τα κατάφερα.  Ο Βασίλης, δυστυχώς, έχασε την πιο μεγάλη μάχη, τη μάχη της ζωής. Σήμερα – το πιστεύω ακράδαντα – από εκεί ψηλά  θα καμαρώνει. Θα καμαρώνει βλέποντας τους κόπους του να μην πάνε χαμένοι, αφού η Ομοσπονδία με την Σοφία Σακοράφα επικεφαλής, συνεχίζει με επιτυχία το τεράστιο έργο του. Βλέπεται, πριν φύγει είχε φροντίσει να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα για την συνέχεια της Ομοσπονδίας.

ΦΙΛΕ ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!

ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φίλος & Συνεργάτης

Leave a Reply