Γερά παιδιά κατά την περίοδο του Χειμώνα!

Ο ερχομός του Χειμώνα συνήθως συνοδεύεται από ιώσεις και κρυολογήματα, ιδίως για τα παιδιά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εντελώς άπειρο. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε ώστε να μην αρρωστήσει το παιδί μας στο ξεκίνημα του χειμώνα και να μπορέσει να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις αντίξοες συνθήκες αυτής της εποχής; Πριν καταφύγουμε στο να απομονώσουμε το παιδί στο σπίτι, ας δοκιμάσουμε να ενισχύσουμε με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό του σύστημα! Πώς; Μα φυσικά με ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή σωματική δραστηριότητα και αρκετό ύπνο!

Διατροφή

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή υγεία του παιδιού. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ποιες είναι αυτές; Πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλα, πιπεριά, μπρόκολο, λεμόνι. Αυτά, και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, παρότι δεν την προλαμβάνουν, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας και των συμπτωμάτων της γρίπης. Συγκεκριμένα, 3 έως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C την ημέρα, αρκούν για να εξασφαλίσουν μια προστατευτική δράση. Λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, φυτικά έλαια. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν συντίθενται από τον οργανισμό, επομένως είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία των παιδιών, καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, την όραση, ακόμα και τη διάθεση! Ελαιόλαδο, ελιές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί. Τι κοινό έχουν οι ηλιόσποροι, το ελαιόλαδο και το σπανάκι; Είναι όλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε! Η βιταμίνη αυτή, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αβγό, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, καρότα. Αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και παράλληλα έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της όρασης, τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και τη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των μαλλιών. Οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, εμπλουτισμένα δημητριακά, καρύδια. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα ανόργανο συστατικό απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού σε ψευδάργυρο συνήθως καλύπτονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς οι διατροφικές του πηγές του είναι πολλές.

Σωματική δραστηριότητα

Η συμβολή της σωματικής δραστηριότητας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών είναι, επίσης, πολύ σημαντική και γίνεται μέσα από διαφορετικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, επιδρά θετικά στην κινητικότητα των λευκοκυττάρων, τα οποία αποτελούν τον βασικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού απέναντι σε ιούς και βακτήρια. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα άσκηση καθημερινά, μέτριας έως υψηλής έντασης. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι, το περπάτημα, ο στίβος ή το ποδήλατο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στη συνολική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Ύπνος

Βοηθήστε το παιδί σας να εξασφαλίσει μια επαρκή διάρκεια ύπνου καθημερινά για να ξυπνήσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα! Πράγματι, η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο απέναντι στους ιούς και αυξάνει την πιθανότητα ασθένειας. Επηρεάζει, ακόμα, τον χρόνο που θα χρειαστούμε μέχρι να αναρρώσουμε. Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, ένα παιδί 6-13 ετών πρέπει να κοιμάται 9-11 ώρες μέσα στην ημέρα, ενώ για τους εφήβους θεωρούνται επαρκείς περίπου 8-10 ώρες ημερησίως.

Ας συνοψίσουμε, λοιπόν, 6 συμβουλές -από τα παραπάνω και όχι μόνο- για έναν καλύτερο χειμώνα και μια νέα χρονιά χωρίς κόκκινες μύτες και φτερνίσματα!

  1. Φροντίζουμε τα παιδιά μας να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, έχοντας υπόψη ότι την κύρια ευθύνη για τη διαθεσιμότητα των τροφίμων στο σπίτι την έχουμε οι ίδιοι.
  2. Προσφέρουμε στα παιδιά θρεπτικά σνακ ανάμεσα στα γεύματα, όπως ξηρούς καρπούς ή φρέσκα και  αποξηραμένα φρούτα.
  3. Μαγειρεύουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, προσπαθώντας τουλάχιστον τη μία να είναι «λιπαρό» ψάρι (π.χ. γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί).
  4. Ενισχύουμε τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών στην καθημερινότητά τους, προτρέποντάς τα να συμμετέχουν σε οργανωμένη άσκηση της επιλογής τους και δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.
  5. Ελέγχουμε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σε «καθιστικές» δραστηριότητες, όπως τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια, ιδίως όταν αυτές είναι πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκειά του.
  6. Υπενθυμίζουμε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής και αερίζουμε συχνά τους χώρους του σπιτιού στους οποίους βρίσκονται για πολλή ώρα, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση των παθογόνων μικροβίων.

Πηγή: ΕΥΖΗΝ

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: