ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

www.sedasperamatos.gr

Είναι πραγματικά  λυπηρό το φαινόμενο πως τα σημερινά παιδιά   απέχουν κατά πολύ από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τα περισσότερα παιδιά – σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές –  είναι σήμερα προσκολλημένα μπροστά από ένα κινητό κι έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή,  με συχνά απαιτητικές και δυσανάλογες σχολικές υποχρεώσεις και με μία διατροφή, η οποία δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη. Διάφορες μελέτες  μιλάνε για δραματική αύξηση του ποσοστού υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών κατά  τη σχολική ηλικία!  Απόλυτα αναμενόμενο θα έλεγε κανείς, από την στιγμή που ένα πολύ υψηλό ποσοστό του παιχνιδιού έχει μεταφερθεί στα τηλεχειριστήρια και τα πληκτρολόγια. Η παχυσαρκία λοιπόν στα παιδιά έχει γίνει μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας, που θα προκύψουν αναπόφευκτα όταν τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιωθούν.

Η άθληση λοιπόν είναι ευεργετική και αναγκαία από τις παιδικές ηλικίες, από την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν πλέον οι αλάνες στις γειτονιές και τα παιδικά παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς έχουν δώσει την θέση τους στα επιβλαβή διαδικτυακά παιχνίδια, μέσω των κινητών και των υπολογιστών που βρίσκονται σήμερα σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Η άσκηση λοιπόν αποδεδειγμένα   λειτουργεί θετικά στην υγεία των παιδιών, γιατί σύμφωνα με τους γιατρούς  βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και ενισχύει το μυϊκό σύστημα των παιδιών προστατεύοντάς τα από τραυματισμούς, γιατί βελτιώνει την ευλυγισία τους και φυσικά βοηθά στο να διατηρήσουν ένα ιδανικό βάρος.

Ποιά τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά από την συστηματική άθληση;

  • Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν.
  • Μαθαίνουν στο ομαδικό πνεύμα και λειτουργούν για το κοινωνικό συμφέρον.
  • Η συστηματική άσκηση βοηθά στην εκτόνωση του άγχους.
  • Μαθαίνουν τεχνικές που με την επανάληψη εξασκούν την υπομονή, την επιμονή και την φαντασία τους ως προς το πώς θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους.
  • Αναπτύσσουν ηγετικές δεξιότητες. Τους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να μετρήσουν τα δυνατά τους σημεία αλλά και να εντοπίσουν τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία των συμπαικτών τους.
  • Αποκτούν υγιείς συνήθειες.
  • Αναπτύσσουν την αυτοπειθαρχία και την επίγνωση της σημασίας της καλής προετοιμασίας, διότι βλέπουν την διαφορά στην απόδοσή τους. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και δέχονται πιο εύκολα εποικοδομητική κριτική, ως εργαλείο προόδου.
  • Σωστή διαχείριση χρόνου. Οι μικροί αθλητές ξέρουν ότι έχουν να διαβάσουν τα μαθήματά τους, να κοιμηθούν καλά και να διασκεδάσουν, οπότε δεν χάνουν άσκοπα τον καιρό τους. Προγραμματίζουν σωστά τον χρόνο τους.
  • Μαθαίνουν τη σημασία του «θυσιάζω τώρα» για να αποκομίσω αύριο. Η σκληρή προπόνηση τους μαθαίνει πως πρέπει να αγωνιστούν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, το όποιο έρχεται ύστερα από σκληρή προπόνηση.
  • Διαφορετικότητα. Το παιδί έρχεται σε επαφή με παιδιά διαφορετικών στρωμάτων, αλλά πλέον και διαφορετικών εθνικοτήτων, κουλτούρας και ιδεών.

Για πολλούς λοιπόν λόγους η γυμναστική είναι απαραίτητη από την παιδική ηλικία και για αυτό είναι σημαντικό να ωθήσουμε τους μικρούς μας φίλους από νωρίς στον αθλητισμό. Σχετικά με την ένταξή τους στον αθλητισμό προκύπτουν ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται με τα κριτήρια επιλογής συλλόγου και αθλήματος.  Ακόμα, μπορεί να αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας του παιδιού να ενταχθεί σε μία ομάδα και να υπακούσει στους ισχύοντες κανόνες. Σχετικά με το τελευταίο ερώτημα, πρωτίστως την ευθύνη την φέρουν οι γονείς. Ακόμα όμως και αν υπάρχουν αμφιβολίες εκ μέρους των γονέων αναφορικά με την «ετοιμότητα» των παιδιών τους, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να τα προετοιμάσετε και να τους εξηγήσετε τι σημαίνει να ανήκεις σε μια ομάδα, να υπακούς στους κανόνες, αλλά και να σέβεσαι τον προπονητή σου και τα υπόλοιπα παιδιά.

Στην επιλογή αθλήματος, δύο περιπτώσεις είναι οι συνηθέστερες. Είτε το παιδί να διαλέξει κάποιο άθλημα που του αρέσει, είτε ο γονιός να το κατευθύνει σε κάποιο άθλημα που έκανε ο ίδιος. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι αποδεκτό ένας γονιός να θέλει να αγαπήσει το παιδί του το άθλημα που αγαπάει και αυτός. Όμως, θα πρέπει οι γονείς να είναι διακριτικοί και προσεκτικοί στο να μην πιέσουν το παιδί σε σημείο που θα επιφέρουν αντίθετο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που ούτε ο γονιός, ούτε το παιδί έχουν κάποιο άθλημα κατά νου, κριτήρια όπως είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να απορρίψουν κάποια επιλογή. Αντιθέτως, κάποιο ομαδικό άθλημα ίσως βοηθήσει ένα ντροπαλό παιδί το οποίο προτιμά μοναχικά παιχνίδια να κοινωνικοποιηθεί και να εξωτερικεύσει περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα του. Επίσης καλό θα ήταν το παιδί να δοκιμάσει και να γνωρίσει διαφορετικά αθλήματα. Έτσι θα γυμναστεί πολύπλευρα και θα διαλέξει με μεγαλύτερη σιγουριά. Μπορεί να χρειαστεί καιρός για να καταλήξει το παιδί στο άθλημα που του αρέσει. Να θυμάστε πως το σημαντικό δεν είναι να αγαπήσει το παιδί σας απλώς ένα άθλημα, το σημαντικό είναι να αγαπήσει την άθληση!

Λοιπόν, βρήκαμε το κατάλληλο άθλημα για παιδιά και ξεκινάμε να βρούμε σύλλογο και χώρο προπόνησης. Συνηθισμένα κριτήρια αποτελούν η απόσταση από το σπίτι, η ώρα διεξαγωγής των προπονήσεων, το κόστος της μηνιαίας συνδρομής καθώς και η «εικόνα» που έχουν διαμορφώσει οι γονείς για τον εκάστοτε αθλητικό σύλλογο. Σε διάφορα αθλήματα οι ομάδες αυτοδιαφημίζονται για το πόσο καλή δουλειά γίνεται στα αγωνιστικά τμήματα που κατέκτησαν πρωταθλήματα και άλλες διακρίσεις. Αυτό που έχει αξία όμως και αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς που θέλουν να χαρίσουν στα παιδιά τους το δώρο του να αγαπάς τον αθλητισμό, είναι η δουλειά που γίνεται,  όχι στα αγωνιστικά τμήματα, αλλά στα τμήματα υποδομής. Οι διακρίσεις και τα τρόπαια ελάχιστα ενδιαφέρουν, ακόμη και αν αυτές οι διακρίσεις αφορούν τους αθλητές των αναπτυξιακών ηλικιών. Τα παιδιά αυτά είναι χαρούμενα; Πηγαίνουν με όρεξη στην προπόνηση; Περνάνε καλά; Ο προπονητής έχει τις απαραίτητες ικανότητες για να ασχοληθεί με το σώμα και την ψυχή του παιδιού σας και χαίρει της εκτίμησης τους;  Είναι καθαρός ο χώρος που το παιδί σας θα αθληθεί; Και το σημαντικότερο: ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ;

Αυτά θα έπρεπε να σας απασχολούν φίλοι γονείς. Σας προτρέπω λοιπόν να διαλέξετε προπονητή και όχι να επιλέξετε σύλλογο. Αναζητήστε προπονητές, οι οποίοι θα προσφέρουν πολλά περισσότερα από την εκμάθηση της τεχνικής ενός αγωνίσματος. Ανθρώπους με διάθεση να παροτρύνουν και να κατευθύνουν με αγάπη και γνώση το παιδί σας, δίνοντας του κίνητρο να παραμείνει στον αθλητισμό. Μπείτε λοιπόν στον κόπο να κάνετε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω με το αυτοκίνητο, ή να αλλάξετε ελαφρώς το πρόγραμμα σας προκειμένου να εξασφαλίσετε τα παραπάνω στο παιδί σας. Αξίζει ο κόπος, δεν νομίζετε;

 

του κ. Γιάννη Ψωμιάδη
προέδρου ΣΕΔΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Leave a Reply